La oss først avklare hva faktaresistens er, siden ordet mangler i bokmålsdatabasen. Svenskene ligger foran oss med sin definisjon: ”…När all form av fakta som motsäger den egna uppfattningen avvisas kategoriskt…”

Det er mulig at daværende statsminister Gro Harlem Brundtlands nyttårstale 1. Januar 1992 i realiteten startet folkesykdommen faktaresistens med utsagnet: ”Det er typisk norsk å være god”. Blir det ikke gull i langrenn, så er det sykdom som får skylden.

Den norske folkesjelen har trykket landsmoderens ord til sitt bryst, og dette kommer til uttrykk i en problemformuleringsdysleksi – oftest påtruffet i budsjettprosessen.

Opp med høyre hånd den som setter av midler til kontinuerlig forbedring. Eller til rotårsaksanalyser for å bli kvitt gjentakende uønskede hendelser. Opp med venstre hånd den som føler de alltid kommer snublende for sent inn i budsjettprosessen, kikker litt på tallene fra i fjor og plusser på litt for lønnsvekst og inflasjon. Hvis du nå har venstre hånd i været, så kan du dessverre være smittet av den nye folkesykdommen.

Hva om Gro heller hadde sagt: ”Det er typisk norsk å bli bedre?»

Da hadde det kanskje satt seg en annen innstilling i den norske folkesjelen. Nemlig en forventning til at god aldri er godt nok. En konstruktiv ydmykhet. Noe å strekke seg etter. Uten å få sparken. Da hadde kanskje målkortene til ledergruppen inneholdt begreper som:

  • %-vis reduksjon i antall uønskede hendelser
  • %-vis økning i medarbeidertilfredshet
  • %-vis forbedret omdømme målt hos kundene

Davis Logsdon har ledet forskningsarbeidet på fenomenet faktaresistens ved University of Minnesota. Forskningen identifiserer en stadig økende mengde i befolkningen som tilsynelatende er immune mot verifiserbar kunnskap. Arbeidsteorien deres er at individer utvikler evnen til å avskjære og forkaste informasjon på vei fra hørselsnerven til hjernen. Enkelte funksjoner i den menneskelige bevissthet ser ut til å ha forsvunnet hos disse individene.

Nå mener naturligvis ikke vi at Gro Harlem Brundtland har ansvaret for eventuelle hjerneskader i befolkningen. Men vi hjelper gjerne de virksomheter som har lyst til å bli bedre. Selv om de til og med er gode i dag.

En slags kur mot faktaresistens blir dermed å la oss vise deg hvordan fakta leder til konklusjoner. Slik at du og din virksomhet blir enda bedre!